Veelgestelde vragen
Hier vind u een overzicht van veelgestelde vragen & wat extra info.
Wat zijn de energiebehoeftes van mijn gezin?
Je kunt je verbruik zien op je jaarlijkse energierekening. Op basis hiervan kan de energiebehoefte bepaald worden. Natuurlijk moeten we ook aan de toekomst denken. Ben je in de komende 25 jaar van plan je gezin uit te breiden, te verbouwen, een elektrische wagen te kopen of dergelijke? Dan moet je deze extra bij rekenen.
Hoe een pv installatie financieren?
Als je voldoende middelen ter beschikking hebt kan je onmiddellijk een zonne-installatie aankopen. Zonnepanelen bieden een hoger rendement dan geld op een spaarrekening zetten.
Als je nog een hypotheek hebt lopen kan je kiezen voor een wederopname. Hierdoor kan je weer geld lenen tegen dezelfde voorwaarden als je hypotheek.
Als je behoort tot de prioritaire of kwetsbare doelgroep kan je een zogenaamde energielening of groene lening aanvragen.
Wat is het btw tarief op zonnepanelen?
Het btw-tarief op werken die geplaatst en geleverd worden is verlaagd van 21% naar 6% vanaf 1 april 2022 tot en met 31 december 2023 voor woningen jonger dan 10 jaar.
- fotovoltaïsche zonnepanelen
- thermische zonnepanelen
- zonneboilers
- warmtepompen
Moet ik een digitale meter aanvragen?
Bij het installeren van een pv installatie moet er steeds een digitale meter aangevraagd worden bij de netbeheerder. Dit kan al voor de plaatsing van de pv installatie is gebeurd. Heb je een analoge exclusief- nachtmeter dan wordt die ook vervangen door een digitale meter. Bij een uitbreiding van een bestaande pv installatie wordt er steeds een digitale meter geplaatst.
Kan ik zonnepanelen plaatsen als mijn dak niet beschikbaar is?
Zonnepanelen kunnen ook op andere plaatsen geïnstalleerd worden zoals in de tuin, garage of bijgebouw. Zolang er maar voldoende (zon)licht aan kan dat ze kunnen opbrengen.
Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?
Om na te gaan of het dak van je woning geschikt is wordt er eerst een dakanalyse gemaakt. Daarbij wordt er gekeken naar de hellingshoek en oriëntatie van je dak, de mogelijke obstakels en schaduwen om zo de best mogelijkheden opstelling aan te bieden.
Mag ik zonnepanelen plaatsen op een asbesthoudend dak of onderdak?
Neen, het is bij wet verboden om een zonnepanelen te plaatsen op asbesthoudende daken en onderdaken. U kan nagaan bij fluvius of u in aanmerking komt op een premie voor het verwijderen van de asbesthoudende delen op uw dak.
Wekken mijn zonnepanelen energie op als de zon niet schijnt ?
Als het bewolkt is volstaat het al om met een beetje licht energie op te wekken.
Heb ik recht op een premie?
U kan nagaan bij Fluvius of u al dan niet recht hebt op een premie voor het plaatsen van een pv installatie.
Wat is het verschil tussen het prosumententarief en het nettarief werkelijke afname?
Wie nog een analoge teller heeft voor zijn meterstanden, betaalt een prosumententarief, een forfaitaire bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Met een digitale meter val je onder voor de netkosten onder een tweeledig systeem: een deel van je netkosten betaal je volgens het nettarief werkelijke afname, waarbij je betaalt voor je werkelijke gebruik van dat net. Het tweede deel van de netkosten wordt berekend volgens het capaciteitstarief, dat rekening houdt met hoeveel elektriciteit je tegelijk verbruikt.
Wat zijn injectietarieven?
Wie een digitale meter heeft en dus het nettarief werkelijke afname betaalt, kan sinds 2021 worden vergoed voor de overtollige energie uit zijn of haar zonnepanelen. Je hebt daarvoor wel een energiecontract nodig dat die injectievergoeding toestaat, een terugleveringscontract genoemd.